Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Φαγητά της περιοχής μας

κουρκούτι με κεφτέδες
Υπάρχουν δεκάδες ιδιαίτερα φαγητά που συναντώνται τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλα ορεινά χωριά της χώρας.  Σίγουρα οι άνθρωποι του τόπου μας πολλές φορές αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν για να επιβιώσουν με τους λιγοστούς πόρους που είχαν, άλλοι από τη γη που καλλιεργούσαν και άλλοι από το λιγοστά ζώα που συντηρούσαν. Μπορεί να μην είχαν τα πολλά αλλά ζούσαν αξιοπρεπώς και σίγουρα υγιεινά σε συνδιασμό με την δύσκολη αγροτική ζωή. Μερικά από αυτά τα φαγητά (μεταξύ των δεκάδων άλλων) τα οποία ακόμα μεγαλώνουν γενιές στα χωριά μας είναι :


Κουρκούτι με κεφτέδες. Οι κεφτέδες με κουρκούτι είναι κλασσικό φαγητό του χειμώνα που δίνει δύναμη στα ορεινά μέρη, φαγητό ιδιαίτερης νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας. Χρειάζεται κιμάς κτλ για τους κεφτέδες και αφού τους τηγανίσουμε φτιάχνουμε το κουρκούτι , καίμε στην κατσαρόλα αλεύρι ώσπου να μυρίσει , τρίβουμε δυο σκελίδες σκόρδο, διαλύουμε το αλεύρι με πέντε ποτήρια κρύο νερό για να μη σβολιάσει και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το τηγανόλαδο που έχουμε κρατήσει. και μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε και τους κεφτέδες, και τους αφήνουμε για 5-10 λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

πίτα
Πίτες. Οι πίτες έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των σπιτιών στα ορεινά Πιέρια. Κάθε σάββατο παλιότερα, μαζί με τα "νιβατά" (καρβέλια) έμπαιναν στον ξυλόφουρνο και οι πίτες, είτε πρασόπιτες, είτε σπανακόπιτες, είτε κολοκυθόπιτες και κάθε λογής πίτα. Ένα από τα πιο βασικά φαγητά ακόμα και σήμερα. 


Μπομπότα. Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν.  Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.


τραχανάς
Τραχανάς. Στην ύπαιθρο ο τραχανάς ήταν πιο διαδεδομένος. Ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι φτιαγμένος από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Φαγητό που επανήλθε το τελευταίο διάστημα, ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο». (δείτε πως φτιάχνεται ο τραχανάς στα Ριζώματα εδώ : https://rizwmata.blogspot.gr/search/label/ΤΡΑΧΑΝΑΣ)









Λαγγίτες.  Άλλο ένα φαγητό βασισμένο στο
λαγγίτες
αλεύρι με ιδιαίτερα  θρεπτικές ιδιότητες επίσης. 
Κοσκινίζουμε λίγο αλεύρι, β
άζουμε σε ένα μπωλ την μαγιά, την ζάχαρη και διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το νερό στο αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο χυλό. 
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον χυλό για 30 λεπτά  και σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τον χυλό, σχηματίζοντας στρογγυλές τηγανίτες. και τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν ωραίο χρυσό χρώμα!
Σερβίρουμε με μέλι, ζάχαρη άχνη, κανέλα, είτε με μαρμελάδα ή τυριά.



ΤσιουγαρίδεςΣε παλαιότερες εποχές κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.



σαρμάδες


Σαρμάδες. Οι μοναδικοί σαρμάδες, σχεδόν "λαχανοντολμάδες" με αβγολέμονο, με γερά και όχι χοντρά φύλλα λάχανου, ζεματισμένα για 20 λεπτά μετά γεμισμένα με ρύζι, κιμά, μυρωδικά  βράζουν στην κατσαρόλα.  




πισπιλόπτα



Πισπιλόπτα. Ένα ακόμα φαγητό των χωριών μας στα Πιέρια είναι η πισπιλόπτα. Φύλλα από τσουκνίδες και λάπατα, λίγο ζεμάτισμα, 3 πράσα τσιγαρισμένα και βούτυρο, 3 αβγά, λίγη μυζήθρα και τυρί. Πισπίλτζμα νερό και καλαμποκίσιο αλεύρι (και λίγο σταρένιο), λίγο λάδι και γίνεται κουρκούτη. Μετά αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η κουρκούτη και την ρίχνουμε και στη μέση το μείγμα με τα τσουκνίδια, τα λάπατα, τα πράσα. Στο τέλος από πάνω πισπιλνώ λίγη κουρκούτη και λίγο λάδι και ψήνουμε κανένα μισάωρο στους 200 βαθμούς.   


Αυγόφετες. Ένα γρήγορο και πρόχειρο φαγητό με μεγάλη θρεπτική αξία και .. πεντανόστιμο.  Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τα χτυπάμε, κόβουμε το ψωμί σε φέτες, μέτριες όχι πολύ χοντρές. Βάζουμε όλες τις φέτες στο ταψί με το υγρό μείγμα και τις αφήνουμε.
Γυρίζουμε μια-δυο φορές το ψωμί, να βραχεί καλά και να μην είναι στεγνό.
Τις τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.










Πέτουρα (όπως τα κάναμε παλιά στα Ριζώματα, όλα στο χέρι): 1 κιλό γάλα, 15 αβγά, 500.γρ σιμιγδάλι ψιλό, 1 κιλό αλάτι και αλεύρι όσο πάρει. Ανακατεύουμε το 
γάλα με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε μισή ώρα. Μετά ρίχνουμε τα αβγά, το αλάτι, και όσο αλεύρι πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου