κουρκούτι με κεφτέδες |
Κουρκούτι με κεφτέδες. Οι κεφτέδες με κουρκούτι είναι κλασσικό φαγητό του χειμώνα που δίνει δύναμη στα ορεινά μέρη, φαγητό ιδιαίτερης νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας. Χρειάζεται κιμάς κτλ για τους κεφτέδες και αφού τους τηγανίσουμε φτιάχνουμε το κουρκούτι , καίμε στην κατσαρόλα αλεύρι ώσπου να μυρίσει , τρίβουμε δυο σκελίδες σκόρδο, διαλύουμε το αλεύρι με πέντε ποτήρια κρύο νερό για να μη σβολιάσει και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το τηγανόλαδο που έχουμε κρατήσει. και μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε και τους κεφτέδες, και τους αφήνουμε για 5-10 λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.
πίτα |
τραχανάς |
Λαγγίτες. Άλλο ένα φαγητό βασισμένο στο
λαγγίτες |
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον χυλό για 30 λεπτά και σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τον χυλό, σχηματίζοντας στρογγυλές τηγανίτες. και τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν ωραίο χρυσό χρώμα!
Σερβίρουμε με μέλι, ζάχαρη άχνη, κανέλα, είτε με μαρμελάδα ή τυριά.
Τσιουγαρίδες. Σε παλαιότερες εποχές κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.
σαρμάδες |
Σαρμάδες. Οι μοναδικοί σαρμάδες, σχεδόν "λαχανοντολμάδες" με αβγολέμονο, με γερά και όχι χοντρά φύλλα λάχανου, ζεματισμένα για 20 λεπτά μετά γεμισμένα με ρύζι, κιμά, μυρωδικά βράζουν στην κατσαρόλα.
Πισπιλόπτα. Ένα ακόμα φαγητό των χωριών μας στα Πιέρια είναι η πισπιλόπτα. Φύλλα από τσουκνίδες και λάπατα, λίγο ζεμάτισμα, 3 πράσα τσιγαρισμένα και βούτυρο, 3 αβγά, λίγη μυζήθρα και τυρί. Πισπίλτζμα νερό και καλαμποκίσιο αλεύρι (και λίγο σταρένιο), λίγο λάδι και γίνεται κουρκούτη. Μετά αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η κουρκούτη και την ρίχνουμε και στη μέση το μείγμα με τα τσουκνίδια, τα λάπατα, τα πράσα. Στο τέλος από πάνω πισπιλνώ λίγη κουρκούτη και λίγο λάδι και ψήνουμε κανένα μισάωρο στους 200 βαθμούς.
πισπιλόπτα |
Πισπιλόπτα. Ένα ακόμα φαγητό των χωριών μας στα Πιέρια είναι η πισπιλόπτα. Φύλλα από τσουκνίδες και λάπατα, λίγο ζεμάτισμα, 3 πράσα τσιγαρισμένα και βούτυρο, 3 αβγά, λίγη μυζήθρα και τυρί. Πισπίλτζμα νερό και καλαμποκίσιο αλεύρι (και λίγο σταρένιο), λίγο λάδι και γίνεται κουρκούτη. Μετά αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η κουρκούτη και την ρίχνουμε και στη μέση το μείγμα με τα τσουκνίδια, τα λάπατα, τα πράσα. Στο τέλος από πάνω πισπιλνώ λίγη κουρκούτη και λίγο λάδι και ψήνουμε κανένα μισάωρο στους 200 βαθμούς.
Αυγόφετες. Ένα γρήγορο και πρόχειρο φαγητό με μεγάλη θρεπτική αξία και .. πεντανόστιμο. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τα χτυπάμε, κόβουμε το ψωμί σε φέτες, μέτριες όχι πολύ χοντρές. Βάζουμε όλες τις φέτες στο ταψί με το υγρό μείγμα και τις αφήνουμε.
Γυρίζουμε μια-δυο φορές το ψωμί, να βραχεί καλά και να μην είναι στεγνό.
Τις τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
Γυρίζουμε μια-δυο φορές το ψωμί, να βραχεί καλά και να μην είναι στεγνό.
Τις τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
γάλα με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε μισή ώρα. Μετά ρίχνουμε τα αβγά, το αλάτι, και όσο αλεύρι πάρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου