Βότανα, καρποί και γιατρικά

στο βάζο προς παρασκευή
το σπαθόχορτο
ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ 

Τοποθετούμε το σπαθόχορτο (το λουλούδι) σε ένα βάζο μέχρι τη μέση και το υπόλοιπο το γεμίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε 40 μέρες σε σκιά για εσωτερική και εξωτερική χρήση ή 40 μέρες στον ήλιο μόνο για εξωτερική χρήση.
Μαζεύουμε σπαθόχορτο από μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Κόβουμε τα άνθη και τα βάζουμε μέσα σε ένα βάζο με ελαιόλαδο.  Μετά το χρησιμοποιομε για πληγές αφού πρώτα τις καθαρίσουμε με χλιαρό νερό. Επίσης, είναι αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό, αποχρεμπτικό για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βήχα και του άσθματος, εμμηναγωγό για τη ρύθμιση της έμμηνης ρύσης, διουρητικό για προβλήματα του ουροποιητικού, τονωτικό για εξασθενημένα άτομα και το ανοσοποιητικό σύστημα, χωνευτικό για τη δυσπεψία, δυσεντερία, τυμπανισμό, γαστρίτιδα και παράσιτα του εντέρου. 

μετά από 40 μέρες στη σκιά.


ΤΖΙΡΝΙΚΟΒΟΤΑΝΟ

το τζιρνικοβότανο
το τζιρνικοβότανο
Άλλο ένα βότανο-ελιξίριο του βουνού μας που μοσχοβολάει και ειδικά όταν το βράσεις σαν τσάι τον χειμώνα.
Το μαζεύουμε το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο και το κρεμάμε σε σκιερό μέρος σε μικρά ματσάκια σαν τη ρίγανη μέχρι να ξεραθεί. Μετά το βράζουμε όπως είναι ή αν θέλουμε το τρίβουμε.










ΚΡΑΝΑ
χυμός κράνου
τα κράνα

Τα κράνα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Καροτίνη, Πηκτίνη και Τανίνη, Βιταμίνη C, Σίδηρο και Ασκορβικό οξύ. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα.
Τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, πηγή βιταμίνης E, περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και περιέχουν μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη.




ΤΣΑΠΟΥΡΝΑ

τσάπουρνα
τσάπουρνα
1. Η τσαπουρνιά έχει ευρεία χρήση, καθώς χρησιμοποιούνται όλα τα
μέρη της… Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα, τα άνθη, το φλοιό και φυσικά τους καρπούς.
2. Η συγκομιδή των καρπών του γίνεται μετά τα πρώτα κρύα, αργά το φθινόπωρο, όταν πια θα έχουν ωριμάσει.
3. Συγκαταλέγονται στα ελληνικά super food, παρότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ανθοκυανίνη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ στο φυτό αποδίδονται στυπτικές, τονωτικές, καθαρτικές, διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
4. Τα λουλούδια λιγότερο και οι καρποί περισσότερο περιέχουν κουμαρίνες, γλυκοσίδες και φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λίγα ζάχαρα, ταννίνες, φυτικά οξέα όπως μηλικό οξύ, βιταμίνη C, πηκτίνες, γόμες και ρητίνες.
5. Η παραδοσιακή ιατρική αναφέρει πως μπορείτε να κάνετε αφέψημα από αποξηραμένα μέρη του φυτού ή τους καρπούς για την καταπολέμηση της γρίπης, του πυρετού, της καταρροής και του πονόλαιμου.
6. Επίσης, αφέψημα από τα αποξηραμένα άνθη (ή και τα αποξηραμένα τσάπουρνα) για την καταπολέμηση της διάρροιας, της δυσεντερίας και της γαστρεντερίτιδας.
7. Μπορείτε να κάνετε σιρόπι από τα τσάπουρνα για την καταπολέμηση της γρίπης ενώ με το χυμό των φρέσκων ή αποξηραμένων τσάπουρνων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ερεθισμούς στο στόμα καθώς και προβλήματα στα ούλα.
8. Ο χυμός θεωρείται ότι αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι τονωτικός σε περιπτώσεις απώλειας βάρους και με τα φύλλα μπορείτε να κάνετε τσάι.

9. Το έγχυμα των λουλουδιών θεωρείται καθαρτικό, διουρητικό, κατάλληλο σε προβλήματα των νεφρών και την αδυναμία του στομάχου, βοηθούν σε πνευμονικές παθήσεις και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
10. Το ξύλο του δέντρου είναι ανθεκτικό, και χρησιμοποιείται για λαβές εργαλείων και πασσάλους, ενώ καίγεται χωρίς να βγάζει πολύ καπνό.
11. Τα τσάπουρνα χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για τις  φυσικές χρωστικές τους ( φλαβονοειδή, καροτενοειδή, χλωροφύλλη κ.ά.). Χρησιμοποιούνται  στο χρωματισμό τροφίμων και νημάτων σε αντικατάσταση άλλων συνθετικών ουσιών. Με το χυμό των καρπών παρήγαγαν ένα γλυκό μωβ χρώμα που έβαφαν τα λινά υφάσματα.
12. Τα τσάπουρνα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και στην ποτοποιία. Εμείς θα σας προτείνουμε αυτή την εποχή να συλλέξετε τους ώριμους καρπούς του και φτιάξτε υπέροχο λικέρ και μαρμελάδα. Φυσικά, μπορείτε να καταναλώσετε τα φρούτα ωμά, ή ακόμη και να τα αποξηράνετε.





ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ

παλιούρια 
Το παλιούρι ή αλλιώς «αγκάθι του Χριστού» χρησιμοποιείται για προβλήματα του αναπνευστικού, όπως ο βήχας το άσθμα η βρογχίτιδα, αλλά και για την υπερπλασία του προστάτη. Ακόμη βοηθάει στην υπέρταση και την αρθρίτιδα.
Χρησιμοποιείται για την υπέρταση και τον καθαρισμό του αίματος σε φλεγμονές. Θεωρείται ότι έχει καθαρτική δράση στο παχύ έντερο, ενώ καταπολεμά την παραμορφωτική αρθρίτιδα γι’ αυτό και καταναλώνεται συχνά από ηλικιωμένους.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: Βράζουμε μια ποσότητα νερού (200ml) μαζί με 7 φύλλα από το βότανο παλιούρι. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για 7′ έως 10′ λεπτά, έπειτα, το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε σκεπασμένο τουλάχιστον για πέντε λεπτά, το σουρώνουμε και σερβίρουμε. Πίνουμε από 2 έως 3 κούπες ημερησίως.







(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου