Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Η Παναγία στα Ριζώματα. - Δεκαπενταύγουστος - Χρόνια Πολλά !Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. 

Στα Ριζώματα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα με την εκκλησία της Παναγίας του χωριού (Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου) να φοράει τα "καλά" της για να υποδεχτεί τα παιδιά της, μια εκκλησία που μετράει αιώνες ζωής με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της. Εκατοντάδες χωριανοί από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό με τις οικογένειές τους συγκεντρώνονται στο χωριό για να γιορτάσουν με τους δικούς τους αυτήν την άγια μέρα, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως ονομάστηκε. Το χωριό γιορτάζει και γίνεται μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μέρες. 

Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθη τους ουρανούς.


«Κάθε φορά που νύχτωνε στον Παράδεισο, ο Άγιος Πέτρος, έκλεινε τις βαριές πόρτες και μετρούσε στα τεφτέρια του πόσοι είχανε μπει. 
Ύστερα έβαζε τα ονόματά τους πλάι σε εκείνους που ήδη ήταν μέσα και έβρισκε τον συνολικό αριθμό.
Το άλλο πρωί μετρούσε πάλι και πήγαινε να ανοίξει την πόρτα. Όμως, για καιρό έβλεπε πως ενώ αποβραδίς είχε μετρήσει δέκα π.χ, την άλλη μέρα μετρούσε άλλους 3 παραπάνω. Μα πως γίνεται αυτό σκεφτόταν.
– Αποφάσισε να πάει στον αφέντη Χριστό και να Του πει αυτό που τον απασχολεί.
-Να φυλάξεις βάρδια είπε ο Χριστός και ο Άγιος έσκυψε το κεφάλι και γύρισε στο διακόνημά του.
Το ίδιο βράδυ φύλαξε και σαν ξημέρωσε είχε έτοιμη την απάντηση.
– Τον ρώτησε λοιπόν ο Κύριος, τι συμβαίνει…
– Το βράδυ… Κύριε… που κλείνει ο Παράδεισος ανεβαίνει η Μάνα Σου στα τείχη και βάζει τους ανθρώπους από εκεί».
(Πληροφορίες για την εκκλησία από την κ. Αγαθονίκη Τσιλπάκου, Δρ. Αρχαιολογίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου