Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Κατάβαση από την κορυφή και το τρόχαλο στα Ριζώματα - Πιέρια Όρη

Ένα όμορφο πρωϊνό του Απρίλη, καθώς η φύση οργιάζε γύρω μας και ο κούκος λαλούσε την άνοιξη πήρα την απόφαση να ανέβω στην κορυφή που δεσπόζει ψηλά από το χωριό μας, τα Ριζώματα. 
Κινητό, φωτογραφική μηχανή, λίγο νερό, ένα φρούτο και κίνησα ..
Ανέβηκα από τον μύλο αριστερά στον χωματόδρομο προς καραούλι και αμέσως από πάνω στον άλλο παράλληλο δρόμο που ανεβαίνει προς στο βουνό.  Τον ακολούθησα λίγο και μετά αριστερά λοξά σε έναν μικρό δρόμο (στο σκλήθρο) και άρχισε η ανηφόρα προς την κορυφή. Μετά από 30-40 λεπτά ανάβασης μέσα σε χωματόδρομο νεροφαγωμένο και απότομο σε πολλές μεριές έφτασα στη βρύση (χωρίς νερό δυστυχώς..) που είναι στην είσοδο του πλατώματος στην κορυφή. 
Άνοιξα την κάμερα και ιδού το αποτέλεσμα:

Τα Πιέρια παντού γύρω μου, το χωριό μας από κάτω και τα άλλα χωριά γύρω, το Βέρμιο απέναντι, η Εγνατία οδός, ο Αλιάκμονας μέχρι και τα βουνά της Κοζάνης στο βάθος.. 
Κατεβαίνω κι άλλο κάτω, είμαι πια μέσα στα βράχια που φαίνονται θεόρατα από το χωριό, στο "τρόχαλο" όπως τα λέμε και συναντώ την τρύπα που όντως βγαίνει ζεστός αέρας από μέσα (βλέπε βίντεο στο 7:13 λεπτό) και συνεχίζω να κατεβαίνω, σαφώς πιο γρήγορα από ότι το ανέβασμα μέσα από οξιές, πεύκα, καστανιές, φύλλα ξερά και βράχια και κλείνει το βίντεο με μια τεράστια χελώνα που συνάντησα πρώτη φορά στη ζωή μου. 
Για μια ακόμα φορά η εμπειρία με το βουνό και τη φύση του ήταν μοναδική. 

τα Ριζώματα από την κορυφή

πανοραμική από ψηλά κατεβαίνοντας
από πιο χαμηλά

κατεβαίνοντας από το τρόχαλο

η δεξαμενή στο καραούλι από ψηλά
μοναδικά χρώματα των Πιερίων
άλλη μια πανοραμική πριν κατεβούμε κάτω 
φτάσαμε κάτω στις παρυφές του χωριού
η χελώνα που σας έλεγα
το κινητό το έβαλα για να καταλάβετε το μέγεθος της χελώνας (ύψος κινητού 14 εκατοστά...) 

(Δείτε το βίντεο και στο Vimeo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου