Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Η Αγία Παρασκευή στα Ριζώματα.

Λίγο έξω από τα Ριζώματα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής της οποίας η μνήμη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου.
Παλιότερα, όλο το χωριό παραβρίσκονταν στην πρωινή λειτουργία και αμέσως μετά όλες οι οικογένειες (οι οποίες είχαν το δικό τους μέρος κάτω από τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές στον περίβολο της εκκλησίας) έστρωναν καταγής και έτρωγαν όλοι μαζί σε κλίμα χαράς.
Τα παιδιά έτρεχαν να φέρουν νερό από το πηγάδι κάτω στον Ντβολιώτικο τον λάκκο και να μαζέψουν "βούρλα", οι μεγάλοι συζητούσαν, η μία οικογένεια κερνούσε την άλλη και τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς μαζί με καρπούζια, πεπόνια και ζαρζαβατικά έρχονταν μαζί με τα δημοτικά τραγούδια από το μεγάφωνο του συχωρεμένου κυρ Βασίλη Τσιλώνη.
Σήμερα, έμεινε ο πανηγυρικός χαρακτήρας καθώς οι χωριανοί εκκλησιάζονται το πρωί στο ναό (ο οποίος χρονολογείται από το 1872), μέρα "χρονιάρα", αργία, ιδανική για ξεκούραση μακρυά από τη δύσκολη αγροτική καθημερινότητα. Η εκκλησία μετά την λειτουργία κάνει το τραπέζι στους πιστούς των Ριζωμάτων και στους επισκέπτες.βίντεο από την άνοιξη του 2018


η Αγία Παρασκευή


το εσωτερικό της εκκλησίας

η εκκλησία από τον δρόμο


ο περίβολος με τις βελανιδιές

επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας

τα ανθισμένα χωράφια γύρω

τα Ριζώματα και τα Πιέρια όπως φαίνονται από την εκκλησία
ο Ντβολιώτικος λάκκος 
 το σοϊ των Βαϊνάδων κάτω από τη βελανιδιά (δεκαετία '70) 

η αγία Παρασκευή (δείτε το βίντεο και στο Vimeo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου