Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Βεργίνα (ή Αιγές). Ο τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.


Οι Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων και πυρήνας του αρχαίου Βασιλείου τους, είναι ο τόπος στον οποίο βασίλεψε για τρεις και πλέον αιώνες η οικογένεια του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μυθική, θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική κοιτίδα από την οποία ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη. 

Εδώ στη σημερινή Βεργίνα του Δήμου Βέροιας, ο Βασιλιάς των Μακεδόνων και όλων των Ελλήνων, ο Φίλιππος Β’, το 336 π.Χ. γιόρτασε τη μεγαλύτερη γιορτή της βασιλείας του λίγο πριν το άδοξο τέλος του από το μαχαίρι του δολοφόνου, γεγονός που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο και την ιστορία φέρνοντας το Μ. Αλέξανδρο στην ηγεσία του Μακεδονικού Βασιλείου. 

Ο Αλέξανδρος εδώ ανακηρύχτηκε βασιλιάς και από εδώ αποφάσισε να ξεκινήσει την Άνοιξη του 334 π.Χ. τη μεγάλη του εκστρατεία που σφράγισε τη μοίρα του αρχαίου κόσμου. Με την πάροδο των χρόνων οι Αιγές πέρασαν στο περιθώριο μέχρι το 1977, όταν η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου έφερε ξανά στην επιφάνεια τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. 

To Μουσείο Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα .

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υπόγεια κατασκευή που εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, όπου εκτίθενται τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους. 

Οι θησαυροί των βασιλικών τάφων που εκτίθενται δίπλα στους τάφους που τους περιείχαν, δίνουν μια αίσθηση της λαμπρότητας της πόλης των Αιγών στα χρόνια της μεγάλης ακμής του Μακεδονικού Βασιλείου. 

Εδώ βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής τάφος του Φιλίππου Β’ και η περίφημη χρυσή λάρνακα κι άλλα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Βασιλιά των Μακεδόνων. 
Οι μοναδικές τοιχογραφίες, όπως εκείνη της ολοζώντανης αναπαράστασης της αρπαγής της Περσεφόνης, φανερώνουν τα επιτεύγματα της ζωγραφικής και της τέχνης στα χρόνια του ένδοξου Μακεδονικού Βασιλείου. 

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του).

 Ένα πολύμορφο και συνεχώς εξελισσόμενο Μουσείο, εμβαδού 146.000 τ.μ., που με αίθουσες - ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό γεωγραφικό χώρο, ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, δηλ. το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. 

Το μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, ψηφιακό μουσείο για την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο, και πολλά ακόμη.

Discover Veria


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου