Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους Ριζωμάτων


Το δάσος στα Ριζώματα έχει έκταση 43.000 στρέμματα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στον Αλή Πασά. Αυτός το έδωσε σ' έναν συγγενή του, τον Τεφίκ Μπέη και σε μια γυναίκα επίσης συγγενή, τη Φατμέ η οποία κατείχε το 1/21.
Με την απελευθέρωση εκατόν είκοσι ένας κάτοικοι των Ριζωμάτων αγόρασαν το δάσος από τους μπέηδες και κάθε μεριδιούχος πήρε από από 336 στρέμματα αλλά επειδή οι κάτοικοι ήταν φτωχοί αναγκάστηκαν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα με αποτέλεσμα το δημόσιο να κατέχει το 1/5 του δάσους των Ριζωμάτων.  Από τότε μέχρι σήμερα το δάσος ανήκει στους τότε αγοραστές μόνο που οι μεριδιούχοι λόγω κληρονομικών υποδιαιρέσεων είναι πολύ περισσότεροι.

Το δάσος ορίζεται βόρεια από τη Σφηκιά, δυτικά από το Δάσκιο, νότια από το καταφύ και το Ελατοχώρι και ανατολικά από το Πολυδένδρι. Στον συναιτερισμό Ριζωμάτων ανήκει και ένα δασοτεμάχιο μεταξύ Ελατοχωρίου, Μοσχοποτάμου, Πολυδενδρίου και Μεριάνας.
Επίσης, ιδιόρρυθμο καθεστώς ισχύει και στην περιοχή της "Λιάχας" καθώς 500 περίπου στρέμματα δέντρων ανήκουν στο Καταφύ ενώ το έδαφος στα Ριζώματα. Και αυτό διότι ο γνωστός ληστής Γιαγκούλας, ο οποίος δρούσε στην περιοχή "πίεσε" μια δικαστική επιτροπή να αποφανθεί υπέρ των υλοτόμων του Καταφυγίου και όχι υπέρ των κτηνοτρόφων και των καλλιεργητών πατάτας από τα Ριζώματα.

Το δάσος του Δασκίου ανήκει στο δημόσιο και αυτό γιατί μετά την απελευθέρωση οι δασκιώτες δεν μπόρεσαν να το αγοράσουν από τους μπέηδες. Του Πολυδενδρίου ανήκει κατά 35% σε ιδιώτες και το υπόλοιπο υπάγεται στην οικονομική εφορία Ημαθίας επειδή ο τελευταίος μπέης δεν είχε κληρονόμους. Της Σφηκιάς, της Ελαφίνας και της Χαράδρας  ανήκουν σε ιδιώτη.
Τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους ανά χωριό στα Πιέρια


Ξυλεία σε κυβικά μέτρα


 πηγή: βιβλίο "Λαογραφία και παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων - Ένας κόσμος που χάνεται" του Ιωάννη Τσιαμήτρου (εκδόσεις iwrite.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου