Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Το Βήμα του Απόστολου Παύλου στη Βέροια.

Ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο, την πίστη και την αγάπη. Το κήρυγμα του είχε μεγάλη απήχηση και από την πρώτη επίσκεψη στη Βέροια προσηλύτισε στο χριστιανισμό πολλούς. 
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές επισκέφτηκε την πόλη τουλάχιστον δυο φορές κατά το διάστημα μεταξύ 50 μ.Χ. και 57 κατά το ταξίδι από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
Μετά τις ταραχές στη Θεσσαλονίκη και αφού αφίχθη στη Βέροια σύμφωνα με την συνήθειά του κατευθύνθηκε στην Ιουδαϊκή συναγωγή όπου και κήρυξε το ευαγγέλιο. Οι Βεροιείς ανταποκρίθηκαν στο μήνυμά του με σοβαρότητα ερευνώντας τις γραφές, την Παλαιά διαθήκη, για να διαπιστώσουν την αλήθεια των όσων έλεγε. 
Το αποτέλεσμα ήταν να πιστέψουν πολλοί Ιουδαίοι αλλά και αρκετοί Έλληνες, άνδρες και γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Η πόλη ήταν κέντρο εμπορικό και πολιτισμικό και από εκεί κατάγονταν διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο ίσως να ήταν ένας λόγος που έκανε τους Βεροιείς ευγενέστερους των Θεσσαλονικέων. 

Οι Ιουδαίοι της Θεσσαλονίκης που δημιούργησαν τις ταραχές έμαθαν για την παραμονή του απ. Παύλου στην Βέροια και στέλνουν ανθρώπους για να ξεσηκώσουν το λαό. Ο απ. Παύλος αναγκάζεται να φύγει αφήνοντας τη συνοδεία του, το Σίλα και τον Τιμόθεο και με συνοδεία Βεροιαίων επιβιβάζεται σε κάποιο πλοίο σε ένα από τα κοντινά λιμάνια (Μεθώνη, Πύδνα ή Δίον) με προορισμό την Αθήνα.
Η πρώτη περιοδεία του στη Μακεδονία έχει τελειώσει.

Η παράδοση διασώζει το σημείο που ο απ. Παύλος κήρυττε στους Βεροιείς, το «βήμα» ή όπως το ονομάζουν οι ίδιοι «το σέβασμα των αιώνων».
Οι Βεροιείς σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη «καθ΄ ημέραν ανακρίνοντες τα γραφάς ει έχει ταύτα ούτως» (Πράξεις 17.11).

Το μέρος στο οποίο ο απ. Παύλος κήρυττε στους Βεροιοίς και συζητούσε μαζί τους, εκτός από τη συναγωγή, ήταν πιθανώς το γνωστό βήμα, το οποίο σύμφωνα με παλαιούς περιηγητές ήταν ένας ανοιχτός πανέμορφος τόπος με ψηλά κυπαρίσσια. Σήμερα είναι διαμορφωμένο ένα εκκλησιαστικό μνημείο διακοσμημένο με ψηφιδωτές παραστάσεις του απ. Παύλου, έργα της Όλγας Μηχαηλίδου.
Μπορεί κάποιος να δει μέσα στη σημερινή Βέροια να διασώζονται μέρη της παλιάς οδού, τις πλάκες εκείνες που πάτησε ο απ. Παύλος ερχόμενος στη Βέροια.
Επίσης, πίσω από την πλατεία του Ωρολογίου και τη λέσχη των αξιωματικών υπάρχει ανακαινισμένη, η εβραϊκή συνοικία με την συναγωγή της. Κατά πάσα πιθανότητα η συναγωγή βρίσκεται στην ίδια περιοχή που ήταν στην εποχή της Καινής Διαθήκης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου