Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η γκάϊντα και οι Κέλτες

Η Κέλτικη μουσική είναι άγνωστη στους περισσότερους, προέρχεται από την Ιρλανδία και την Σκωτία και έχει διάφορες υποκατηγορίες: πχ, folk, irish, scottish. 
Το περιεχόμενο των Κέλτικων τραγουδιών ποικίλει, αλλά τα περισσότερα ΄"κλασσικά" Κέλτικα τραγούδια, μιλάνε για την φύση, τα δάση, την θάλασσα κλπ. Άλλωστε οι αρχαίοι Κέλτες ήταν φυσιολάτρες και πίστευαν ότι η φύση είναι κάτι ανώτερο από αυτούς. 

Ύστερα, πολλά τραγούδια αναφέρονται σε ηρωικά κατορθώματα, ήρωες, πολεμιστές, ιππότες κλπ. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να έλειπαν και τα τραγούδια για την αγάπη και τον έρωτα. Όργανα που χρησιμοποιούνται στην Κέλτικη μουσική είναι το βιολί, η άρπα, η γκάιντα και άλλα μουσικά όργανα. 

Οι Κέλτες είχαν ιδιαίτερη αγάπη για την μουσική, αλλά και για τις ιστορίες και τα παραμύθια. Μέχρι και σήμερα πολλοί Ιρλανδοί πιστεύουν στα ξωτικά, τους καλικάντζαρους και τις νεράιδες.

Η μοίρα των Κελτών μέσα στη Βρετανική Αυτοκρατορία θυμίζει την τύχη των Ελλήνων ανάμεσα στους Ρωμαίους: "Κατέβαιναν γενναία στο πεδίο της μάχης, μα δεν είχαν ελπίδα να νικήσουν ποτέ". Παρ' όλα αυτά, οι ηττημένοι Κέλτες υποδούλωσαν τον κατακτητή στην επικράτεια της φαντασίας.


Η Γκάιντα είναι βασικό όργανο σε πάρα πολλά Κέλτικα τραγούδια. Επίσης είναι κάτι "ιερό"  και γι'αυτό στις παραδοσιακές Σκωτσέζικες κηδείες η γκάιντα συνοδεύει τον νεκρό ως τελευταίο αντίο.

Η γκάιντα κινδύνεψε να χαθεί ως όργανο, όταν η Σκωτία ύστερα από χρόνιες μάχες υποδουλώθηκε στο Αγγλικό στέμμα. Οι Άγγλοι απαγόρευσαν την γκάιντα και το κιλτ με τιμωρία την άμεση και δημόσια εκτέλεση του "παραβάτη". 

Παρόλα αυτά οι Σκωτσέζοι κράτησαν ζωντανό αυτό το όργανο, το οποίο τελικά σταμάτησαν να κυνηγούν οι Άγγλοι όπως επίσης άφησαν τους Σκωτσέζους ελεύθερους να φορούν και κιλτ, αρκεί να ήταν μαύρα και όχι με τα χρώματα των παραδοσιακών Σκωτσέζικών κιλτ. Τέλος η γκάιντα μέχρι και σήμερα ακούγεται σε όλη την Σκωτία σε γάμους, εκδηλώσεις, παρελάσεις, κηδείες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου