Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Ιστορικά και Ανασκαφικά στοιχεία Πιερίων - Κινητοποίηση για ενημερωτική ημερίδα.


Βέροια 17 Μαρτίου 2017 - Προς: 
Πολιτιστικούς συλλόγους Μακεδονίδος Ημαθίας Σφηκιάς, Δασκίου, Πολυδενδρίου.
Εκπροσώπους Πολιτιστικών Ομάδων Χαράδρας, Ριζωμάτων, Ελαφίνας.


ΘΕΜΑ : "Ενημερωτική ημερίδα για την περιοχή των Πιερίων Ημαθίας διαχρονικά ήτοι από τους Προιστορικούς μέχρι τους Νεότερους Χρόνους ( Για τα Ιστορικά και Ανασκαφικά στοιχεία)"


-Μπροστά από αρκετά χρόνια,αλλά και το τελευταίο χρονικό διάστημα , η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία του Νομού μας πραγματοποίησε ανασκαφές σε διάφορες περιοχές των οικισμών των Πιερίων Ημαθίας.

-Στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον για τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών,αρχές Φεβρουαρίου 2017, ρώτησα σε αρμόδιους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ημαθίας εάν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια ενημερωτική ημερίδα για τα αποτελέσματα των ερευνών τους κλπ.

Η αρχαιολόγος κ.Κοντογουλίδου Εύα τηλ.2331092394 ,αφού συζήτησε με την προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ.Κοτταρίδη Αγγελική, μου ενημέρωσε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει και να ενημερώσει σχετικά αρκεί να γίνει κάποιο αίτημα από κάποιον ή κάποιους φορείς της περιοχής μας.

-Στη συνέχεια την 16 Μαρτίου 2017 ενημέρωσα τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Δασκίου-Σφηκιάς-Πολυδενδρίου εάν θα ήθελαν να διοργανωθεί κάποια ενημερωτική ημερίδα για την περιοχή των Πιερίων διαχρονικά ήτοι από τους Προιστορικούς μέχρι τους Νεότερους Χρόνους ( Για τα Ιστορικά και Ανασκαφικά στοιχεία) καθώς και με παρουσιάσεις για τα σχετικά έργα εκεί (Ελαφίνα-Χαράδρα-Πολυδένδρι-Σφηκιά-Ριζώματα-Δάσκιο) και τις προγραμματισμένες δράσεις, προγράμματα στα σχολεία, αναστηλώσεις και συντηρήσεις ναών κλπ).
Ίδια ενημέρωση έγινε και σε πρώην μέλος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Ριζωμάτων, ελλείψει νέας διοίκησης.

Οι προαναφερθέντες εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων-ομάδας δήλωσαν ότι θα είναι θετικοί στην πραγματοποίηση της ημερίδας, αρκεί να συμφωνηθεί και με την αρχαιολογική υπηρεσία ο τόπος και ο χρόνος.
Την ίδια ημέρα επικοινώνησα με την αρχαιολόγο κ.Κοντογουλίδου Εύα , την ενημέρωσα για τις προθέσεις των τεσσάρων εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων , η οποία , αφού συζήτησε και με την κ.Κοτταρίδη Αγγελική πρότεινε η ημερίδα να γίνει κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2017, κατόπιν συνεννοήσεως φορέων, στο Νέο Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα (Πολυκεντρικό), όπου υπάρχει αμφιθέατρο των -150- θέσεων και η τεχνική υποδομή που χρειάζεται.

-Παρακαλώ,ως θεσμικά όργανα, για την απ΄ευθείας επικοινωνία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας,  Ρήγα Φεραίου 16-18 Βέροια Τ.Κ.59132 τηλέφωνο 2331029737 email efahma@cultur.gr και την αρχαιολόγο κ.Κοντογουλίδου Εύα 2331092394 με την οποία έγιναν οι παραπάνω συζητήσεις για την ημερίδα.

Με Ιδιαίτερη εκτίμηση
Τρίγκας Νικόλαος
τηλ.6978897333 email trigkasnikolaos@yahoo.gr

5 σχόλια:

 1. μακάρι κάτι να γίνει. ευχόμαστε. ήδη δώσαμε στο τυπογραφείο το γλωσσάρι της Κόκοβας και θα μπορέσουμε να το μοιράσουμε στους συνέδρους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν το κυκλοφορήσετε με το καλό θα θέλαμε ένα αντίγραφο κι εμείς !

   Διαγραφή
  2. πώς και πού μπορούμε να σας βρούμε κ να σας συναντήσουμε;

   Διαγραφή
  3. Σε ένα μήνα περίπου θα βρίσκομαι στα Ριζώματα. Μπορούμε να πιούμε έναν καφέ.

   Διαγραφή
 2. Πολύ καλή η πρωτοβουλία σου Νίκο. Καλή επιτυχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή