Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Σας εύχομαι, τώρα που τελείωσαν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την ειρήνη. Όλοι οι θνητοί από δώ και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός, μονιασμένος, για την κοινή προκοπή. Θεωρήστε την Οικουμένη πατρίδα σας, με κοινούς τους νόμους, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξάρτητα φυλής. Δεν ξεχωρίζω στους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω μ’ ένα μόνο κριτήριο- την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας, και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο.

Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δεν θα καταφύγετε ποτέ στα όπλα παρα θα τις λύσετε ειρηνικά. Στην ανάγκη θα σταθώ εγώ διαιτητής σας. Το Θεό δεν πρέπει να τον νομίζετε σαν αυταρχικό Κυβερνήτη, αλλά σαν κοινό Πατέρα όλων, ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με την ζωή που κάνουν τα αδέλφια στην οικογένεια. Από μέρους μου σας θεωρώ όλους ίσους, λευκούς ή μελαψούς και θα ήθελα, να μην είστε απλοί μόνον υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου, αλλά όλοι μέτοχοι, όλοι συνέταιροι. Όσο περνάει από το χέρι μου, θα προσπαθήσω να συντελεστούν αυτά που υπόσχομαι. Τον όρκο που δώσαμε με την σπονδή απόψε κρατήστε τον σαν συμβόλαιο αγάπης».

1 σχόλιο:

  1. Χαίρετε , διαβάζω τα όσα αναρτόνται στο συγκεκριμένο μπλογκ και σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου για το έργο σας. Είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον να μάθει όλο και περισσότερος κόσμος την ιστορία και την παράδοση των Πιερίων Ορέων και ιδιαιτέρως των Ημαθιώτικων. Θα ήθελα απλώς να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή που να αποδεικνύει τον λεγόμενο όρκο του Αλεξάνδρου. Διότι πολλά ακούγονται και υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις που λένε ότι ο συγκεκριμένος όρκος είναι πλαστός και προέρχεται από κάποιο μυθιστόρημα και όχι από κάποιο βιβλίο που βασίζεται σε ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές. Σας ευχαριστώ! Αλκιβιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή