Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βέροιας) στους πρόποδες των Πιερίων, στον Αλιάκμονα.


Η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας δέχτηκε την επίσκεψη και το ευαγγελικό κήρυγμα του Απόστολου Παύλου, μια επίσκεψη που την απορρόφησε η παράδοση και την μετάπλασε σε μά ωραία λαϊκή διήγηση. Υπάρχει έντονα χαραγμένο στην λαϊκή ψυχή, σε ολόκληρη την περιοχή των Πιερίων, ότι φεύγοντας ο Παύλος από την Βέροια πέρασε από τα Πιέρια και άρχισε να κατεβαίνει προς τη θάλασσα της Μεθώνης από όπου και πήρε το πλοίο για την Αθήνα.
Στα Πιέρια, όπου σταματούσε να ξεκουραστεί έμπηγε στο χώμα το ξύλινο ραβδί του. Και σε όσα σημεία άφησε ο εθνοκήρυκας τη ράβδο του, αργότερα κάρπισε ο λόγος του αγίου Ευαγγελίου και φύτρωσαν τα μοναστήρια. 

Ένα από τα μοναστήρια αυτά, που ξεφύτρωσαν από το ραβδί του αποστόλου Παύλου, είναι και το παρόν μοναστήρι, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου των Πιερίων.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βέροιας βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας.
Είναι μία ιστορική Μονή η οποία φημολογείται ότι υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο-10ο αιώνα. Είναι Σ
ταυροπηγιακή Πατριαρχική Ανδρική Κοινοβιακή Μονή, λειτούργησε τον 14ο αιώνα και ανήκει πνευματικά στο Πατριαρχείο και διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Βέρροιας. 
Απο την Μονή πέρασαν μεγάλοι 'Αγιοι της Ορθοδοξίας μας όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Αντώνιος, ο Άγιος Θεωνάς, ο Άγιος Νικάνορας της Ζάβορδας και ο Όσιος Θεοφάνης. 
Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε είναι το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κάτω από το βράχο. Η Μονή ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1830 και διατηρεί τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Σώζονται πολλά ιερά λείψανα πολλων μεγάλων Αγιων οπως η Τίμια Κάρα του Αγίου Κλήμης Αχρίδος.
To 1986 o ηγούμενος Αρχιμ.Γρηγόριος Σοφός αναλαμβάνει μαζί με λίγους πιστούς την ανακαίνιση της Μονής και καταφέρνει να την ξανακάνει λειτουργική Μονή.
Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως Ανδρώα και εγκαταβιώνουν σ' αυτή 4 Μοναχοί ενώ είναι εγγεγραμμένοι 13. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς.

Δείτε το βίντεο της Μονής :


Δείτε φωτογραφίες της Μονής :




























Δείτε το βίντεο και στο vimeo


(Φωτογραφίες-Βίντεο: Θωμάς Βαϊνάς Νοέμβριος 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου