Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

20 Ιουλίου Η γιορτή του Αη-Λιά στα Ριζώματα - Χρόνια πολλά !

Η εικόνα του προφήτη Ηλία στα Ριζώματα

Λίγο έξω από τα Ριζώματα, στο δρόμο προς το Ελατοχώρι και μέσα στο βουνό βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Άη-Λιάς) που κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου γίνεται λειτουργία και όλο το χωριό παραβρίσκεται για να γιορτάσει τη μνήμη του.
Ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητάς του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών.


Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.
Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι.

(Βίντεο από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ναού)



Αη-Λιάς Ριζώματα

Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»
Αη-Λιάς Ριζώματα
Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Ο πατήρ Βασίλειος λειτουργεί του Προφήτη Ηλία 2019 


η βρύση απέναντι



Δίπλα στο ναό βρίσκεται η εξοχική ταβέρνα "Ο Αη-Λιάς" με νόστιμα εδέσματα για τους επισκέπτες και τους εκδρομείς. (video Απρίλιος 2018)


η γνωστή ψησταριά "Ο Αηλιάς" δίπλα
\

(δείτε το βίντεο και στο Vimeo )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου